Het nut van een energiecoöperatie

In Voerendaal zijn we als energie coöperatie sinds 2018 actief.

Maar wat is nu het nut van zo’n energie coöperatie en waar zijn ze mee bezig?

  • In 2022/2023 zijn we samen met Rescoop Limburg actief bezig geweest met de vormgeving van het afwegingskader voor energietuinen in de gemeente Voerendaal.
  • Ook zijn we, zoals jullie in het actuele Onder Ons hebben kunnen lezen bezig met nieuwe energie coöperaties in de regio vorm te geven en te laten opstaan.
  • Er zijn recentelijk 5 energie coaches, leden en bestuursleden van De Omslag, opgeleid volgens het Hoom dossier.
  • We hebben tot nu toe 4 energieke avonden georganiseerd, waarin we iedereen die het weten wil, voorzien van informatie op het gebeid van het energie zuinig maken van de woning.
  • In 2021/2022 zijn door Rescoop Limburg twee projectleiders van De Omslag opgeleid die ondersteunen bij grotere zon en wind projecten.
  • Via de participatie coalitie spreken we mee binnen de RES Zuid Limburg.

Maar we doen nog veel meer. In dit artikel vind je verdere info die we halen uit blaadjes en artikelen op het internet. Het gaat in dit geval over:

  1. Wanneer wel en wanneer geen BTW op zonnepanelen.
  2. Energie coöperaties in cijfers, met Leudal Energie als voorbeeld.

Bronvermelding: Eigen Huis Magazine, mei 2023.

Meer duidelijkheid over btw en zonnepanelen.

De Belastingdienst heeft duide­lijkheid gegeven over welke ­werkzaamheden rond zonne­stroominstallaties zijn vrijgesteld van btw. Dit deed de fiscus na een oproep van Vereniging Eigen Huis.

BEELD ANP, GETTY IMAGES

Sinds begin dit jaar hoeven huis­houdens geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Maar in een aantal gevallen gelden uitzonderingen en betalen huishoudens nog wel 21 procent btw. Welke dit zijn, was voor veel woningbezitters en installateurs onduidelijk, merkte Vereniging Eigen Huis. De Belastingdienst heeft hierover nu duidelijkheid gegeven.

Geen btw:

  • Bij het aanpassen van de groepenkast wanneer dit noodzakelijk is voor de levering, installatie en het functioneren van de zonnepanelen. Let op: het vervangen van de gehele groepenkast is niet btw-vrij.
  • Bij de levering en installatie van de pv-verdeler (een zonne-energieverdeelkast) in combinatie met de levering en installatie van zonne­panelen.
  • Bij de levering en installatie van zonnepalen op een vakantiewoning of het dak van appartementen met een Vereniging van Eigenaars.
  • Demontage bij vervanging van een zonnepaneel. Met uitzondering van het demonteren van zonne­panelen die niet worden vervangen, maar enkel worden afgevoerd.
  • Bij de aanschaf en installatie van extra zonnepanelen.

Wel btw:

  • Bij de levering en installatie van een pvt-paneel (voor stroom en warmte) of zonneboiler.
  • Bij versteviging of verzwaring van een dak om daarop zonnepanelen te leggen of het frezen van bekabeling.
  • Bij het vervangen van defecte omvormers nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. (ID) 

Ga voor meer informatie naar eigenhuis.nl/ehm-btw

Energie­ coöperaties in cijfers

68%  – van de coöperaties werkt aan zonneprojecten.

1.093 – Dit is het totale aantal zonneprojecten in 2022.

81.600 – De stroom die deze zonneprojecten opwekken, is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van bijna 81.600 huishoudens.

12% – van alle coöperaties is bezig met windprojecten.

337.000 – De opgewekte stroom van deze windprojecten is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 337.000 huishoudens.

20% – van de coöperaties houdt zich bezig met warmte-­initiatieven, zoals een warmtenet.

Aansluiten bij een energie-coöperatie?

Wilt u meedoen met een energiecoöperatie? Op de websites hieropgewekt.nl en energiesamen.nu ziet u welke coöperaties er bij u in de buurt zijn. De eerste website is van klimaatorganisatie HIER, de tweede van brancheorganisatie Energie Samen. HIER en Energie Samen bieden ook informatie voor startende coöperaties.

Leudal Energie

“Bij ons geldt de menselijke maat”

In het kantoor van Leudal Energie staat sinds kort een groot beeldscherm. Daarop is te zien hoeveel stroom de drie windmolens van de Limburgse energiecoöperatie op dat moment opwekken. “We hebben dit laatst gepresenteerd tijdens de algemene ledenvergadering. De leden vonden het prachtig”, zegt bestuurslid Wim Geelen.

Het Limburgse windmolenpark van Leudal Energie kan op veel steun rekenen. De coöperatie heeft 700 leden en twee betaalde krachten.

Het windmolenpark van Leudal Energie werd in 2021 geopend. De gemeente Leudal had een aantal locaties aangewezen waar windturbines konden komen. De coöperatie diende een voorstel in. Zij gaf al sinds 2013 energieadvies aan inwoners en had zonnedaken op twee basisscholen gerealiseerd. Nu kreeg zij ook toestemming om de windmolens neer te zetten. In vier maanden tijd brachten 150 leden de benodigde 2,2 miljoen euro bij elkaar. Geelen: “De molens zijn volledig in eigen beheer gebouwd.”

Mede door de hoge energieprijzen maakte Leudal Energie afgelopen tijd miljoenen euro’s winst. Een groot deel daarvan wordt ingezet voor nieuwe projecten. Een kleiner bedrag gaat terug naar de leden. Zij krijgen rendement op hun investering in projecten, maar kunnen bijvoorbeeld ook extra subsidie krijgen wanneer ze hun huis verduurzamen.

Ook de bredere gemeenschap profiteert. Zo gaat voor elke opgewekte megawattuur één euro naar een speciaal fonds — tot nu toe al 60 duizend euro in totaal. “Mensen uit de omgeving kunnen er een beroep op doen, bijvoorbeeld voor de verfraaiing van hun buurt”, vertelt Geelen.

Het is precies waarom ‘de coöperatieve vorm’ volgens hem steeds meer voet aan de grond krijgt. “De opbrengsten landen in de omgeving. Dat is de beste manier om draagvlak te creëren voor de opwek van duurzame energie.”

Persoonlijk contact

Natuurlijk, niet iedereen in de gemeente was blij met de windmolens. Een aantal inwoners procedeerde ertegen tot aan de Raad van State. Maar in het algemeen kan het park volgens Geelen op veel steun rekenen. Inmiddels heeft Leudal Energie 700 leden en twee betaalde krachten. Net als bij Energie Coöperatie Loenen wordt de opgewekte stroom verkocht via ‘om | nieuwe energie’. Geelen: “Leden kunnen via ons een energiecontract afsluiten en wij zijn hun aanspreekpunt bij vragen.” Wat de coöperatie volgens hem onderscheidt van commerciële energiebedrijven: persoonlijk contact. “Je moest een weten hoeveel positieve reacties we krijgen. Mensen zijn verbaasd dat we opnemen als ze ons bellen. Of dat ze bij ons kunnen binnenlopen. Bij grote bedrijven is dat allemaal wegbezuinigd. Die bekijken alles economisch. Bij ons geldt de menselijke maat.”

Fazit:

Als u als inwoner van Voerendaal nog twijfel heeft of een lokale energie coöperatie de organisatie een wind of zonnepark aankan, lees dan vooral het artikel over Leudal Energie nog eens.

22 Energie coöperaties binnen Limburg zijn verenigd via Rescoop Limburg.

Samen staan we sterk en maken wij, de burgers ondersteund door de overheid, De Omslag. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?