Avond energiebesparing en samen sterk

Energiebesparing

Dit najaar start op initiatief van onze Energiecoöperatie De Omslag een serie van vijf informatieavonden in gemeente Voerendaal over hoe zuinig om te gaan met energie en zo de energierekening voor gas en stroom te verlagen.

Een eerste avond uit deze serie is voorzien voor eind september in de kern Voerendaal en zal naar alle waarschijnlijkheid plaats vinden in het gemeentehuis. Een definitieve datum en aanvangstijd zal zeer binnenkort worden bekend gemaakt op o.a. deze website.

Vervolgens zal De Omslag deze avond evalueren en in de andere kernen van Voerendaal vergelijkbare workshops organiseren, dit alles in samenwerking met onder andere de WoonWijzerWinkel Limburg en met steun van de Gemeente Voerendaal.

  • Verbeter het comfort thuis en bespaar door isolatie, het verminderen van tocht, vocht, koudeval en straling en zorg voor goede ventilatie.
  • Welke warmtebron is een verstandige keuze? Een CV, een all-electric warmtepomp, een hybride warmtepomp, een pellet kachel, infraroodpanelen, elektrische vloerverwarming of een open haard?
  • Kan ik (meer) groene stroom opwekken voor ons eigen huis of gezamenlijk in de coöperatie? En wat zijn dan de lusten en lasten?

Informatie over de precieze data en locaties zal in alle gevallen bekend worden gemaakt op deze website, via social media en waar zinvol in een volgende editie van huis-aan-huisblad OnderOns.

Samen Sterk

Samen moeten wij  als burgers van Voerendaal de energietransitie vormgeven.
Op initiatief van de Gemeente Voerendaal en Milieufederatie Limburg is in 2018 door enkele burgers van Voerendaal de energiecoöperatie De Omslag opgericht. www.deomslag.org
De coöperatie vorm is een praktische en juridische rechtsvorm. Leden  hebben in een coöperatie zeggenschap waarbij elk lid één stem heeft, ongeacht zijn inbreng. Energiecoöperatie De Omslag is opgericht vanuit een burgerinitiatief en heeft geen winstoogmerk.

Overkoepelende organisaties

Binnen onze coöperatie is al heel wat expertise aanwezig rond diverse aspecten van energiebeheer, energiebeleid, energietransitie, energiebesparing en zo meer.

En voor thema’s waar we zelf niet voldoende deskundigheid in huis hebben kunnen we incidenteel snel en eenvoudig beroep doen op kennis en  experts bij energiecoöperaties, onderzoeksinstellingen en (andere) expertisecentra elders in het land.

Krachten zijn deels ook zijn meer structureel gebundeld in regionale en landelijke koepels van energiecoöperaties waar we ook als De Omslag in toenemende mate (veel) profijt van hebben.

Ja, en ook dát is een van de grote voordelen van een coöperatieve aanpak.

Zo hebben een aantal (op dit moment 21) Energiecoöperaties in Limburg zich inmiddels verenigd in  Rescoop Limburg dat ons op aanvraag zo nodig  kan adviseren en ondersteunen in ons werk voor Voerendaal en omgeving  onder andere vanuit een gezamenlijk projectbureau Rescoop Limburg.

En dan is er nog onze landelijke koepelorganisatie Energie Samen  waar een 600 tal landelijk energieprojecten zijn belegd en dat tevens fungeert als gesprekspartner van de landelijke overheid.

Binnen  Regio Parkstad is er sprake van een groeiende samenwerking, vooralsnog vooral op basis van concrete vraagstukken en –  projecten.

Mee aansluiten ?

Word dan lid van onze coöperatie en beslis mee over de te varen koers van De Omslag om zo de energietransitie voor de inwoners van onze gemeente samen zo goed mogelijk handen en voeten te geven.
Hoe actief je persoonlijk wilt en kunt zijn binnen onze coöperatieve vereniging dat bepaal je helemaal zelf.
Leden hebben immers ten alle tijd de zeggenschap. Alleen Samen, maken we de omslag.

Voor meer informatie en aanmelden mail naar info@deomslag.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?