Energiecoöperaties willen serieus worden genomen

Wim Fleuren in Bocholtz.  FOTO: JOHANNES TIMMERMANS 
1-11-2020 door Peter Bruijns – Dagblad de Limburger

Lokale energiecoöperaties in Zuid-Limburg willen graag in een vroeg stadium en intensief met gemeentes en de provincie meedenken over plannen voor windmolens en zonneweides.

Wim Fleuren is secretaris van de Voerendaalse energiecoöperatie De Omslag. Hij praat namens de zeven samenwerkende Zuid-Limburgse burger-energiecoöperaties, die een prominentere rol willen krijgen bij de plannen voor hernieuwbare energie in deze regio. „Als dat niet gebeurt zie ik de transitie moeilijk op gang komen. Ik kan me de energietransitie niet voorstellen zonder samenwerking met burgers, en zonder gedeeld eigenaarschap van zonneparken en windmolens.”

Klankbordgroep

Volgende week wil Fleuren de ambities naar voren brengen tijdens een klankbordbijeenkomst over de regionale energiestrategie in Zuid-Limburg. „Daar moeten we proberen een slag te slaan.” Deelname van lokale energiecoöperaties is belangrijk voor het draagvlak. „Het lijkt me onmogelijk om in Parkstad windmolens te bouwen zonder dat burgers via coöperaties mede-eigenaar kunnen worden en zelf kunnen meebeslissen waar ze geplaatst gaan worden.”

Vertrouwen

Gemeenten in Zuid-Limburg zijn volgens Fleuren „terughoudend” in hun vertrouwen naar coöperaties. „Ze kiezen nu nog voor zekerheid en gaan in zee met projectontwikkelaars.” In Venlo en Sittard zijn daarmee slechte ervaringen opgedaan, weet Fleuren: burgers kwamen in verzet en projecten zijn gestopt of vertraagd. Met name in Midden-Limburg zijn lokale energiecoöperaties met succes geheel of gedeeltelijk eigenaren van zonne- en windparken.

50 procent

Dat de burgers betrokken worden en meedoen met de omschakeling is overigens nadrukkelijk de bedoeling van de regering. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat minstens 50 procent van de duurzame opwek in handen moet komen van omwonenden. De financiële opbrengsten verdwijnen dan niet naar het buitenland en lokale energiecoöperaties kunnen de winst inzetten voor nieuwe energieprojecten of voor de lokale gemeenschap.

Deelregio’s

Fleuren heeft kritiek op het gegeven dat voor de regionale energiestrategie van Zuid-Limburg is gekozen voor drie deelregio’s. Dat leidt volgens hem tot een versnippering. Hij vreest dat het heuvelachtige middengebied – een nationaal landschap – onder druk komt te staan omdat het onder meerdere deelregio’s valt. Als alternatief stelt hij een opdeling voor in industrieterreinen, steden en landelijk gebied. „Dat is veel logischer.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?