Wat is een Coöperatie – een uitleg

Wat is een coöperatie?

Een coöperatie (vaak afgekort als coöp) is een groep personen/bedrijven met eenzelfde doelstelling. De coöp-vorm is een wettelijk geregelde vorm van samenwerking (rechtspersoon). De notaris maakt een oprichtingsakte met statuten die past bij de doelstelling. In deze oprichtingsakte staan alle rechten,  plichten, doelen, en de structuur van de coöperatieve vereniging. Dit om te komen tot een goed functionerend orgaan.
Met het tekenen van het lidmaatschap teken je als lid ook voor de statuten en de uitvoering daarvan.

De statuten zijn het fundament/basis van de vereniging

De algemene leden vergadering (ALV) bepaalt uiteindelijk het beleid en de activiteiten. Leden kunnen ook actief meedoen met activiteiten en kunnen b.v. ook activiteiten aandragen. Als een meerderheid (51%) van de ALV voorstemt dan wordt deze activiteit uitgevoerd. Het bestuur voert de goedgekeurde activiteiten uit en doet voorstellen over activiteiten en de manier van uitvoeren aan het ALV tijdens de jaarvergadering en/of een gewone ledenvergadering en via mail.

Leden kunnen projecten meefinancieren

Ook kunnen leden projecten mee financieren en daar worden procedures voor opgesteld en goedgekeurd door de ALV. Zijn er meningsverschillen dan zijn de statuten bepalend op welke manier deze opgelost kunnen worden. Bij De Omslag zijn de statuten op dit moment in de oprichtingsakte “verpakt”. In de oprichtingsakte staat U.A. achter de naam “De Omslag”. De afkorting U.A. betekent Uitgesloten Verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen dat wij als leden niet financieel aansprakelijk gesteld kunnen worden voor financiële claims vanuit bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Echter bij frauduleuze handelingen vanuit de coöp. of bij onbehoorlijk bestuur, kunnen de verantwoordelijke(n) wel aansprakelijk gesteld worden.

De statuten zoals ze er nu liggen zijn -ofschoon geheel correct- in een erg juridisch jasje gegoten, mijn wens is dat hier een transparant statuut voor in de plaats komt in begrijpelijk Nederland dat uiteraard juridisch verantwoord is.

Norbert Huijts

 

Update van 23 november 2020.
Tijdens de ALV van 18-11-2020 is Norbert nog dieper ingegaan op de coöperatieve vorm. In een zelf opgenomen video vertelt Norbert over de ins en outs.

Meer over de coöperatieve vorm.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?