Sluipverbruik

Het verschil tussen een leertje en een ledje.

Met in het achterhoofd de oorlog in Ukraine en de enorm gestegen kosten voor verwarming en elektriciteit gaan we deze nieuwsbrief aandacht geven aan energiebesparing. Daarbij is het belangrijk het verschil te kennen tussen een leertje in een waterkraan en een ledje op een elektrisch apparaat.

Want wat doet u als de kraan druppelt? U vervangt het leertje! U doet dat vrij snel, want het druppelend geluid is vervelend en bovendien, het water loopt ongebruikt naar het riool (ezelsbruggetje: 10 druppels per minuut = 2 m3 per jaar).

Heel anders gaat u om met het sluimerverbruik van alle elektrische apparaten in huis. Die maken geen geluid en u weet ook niet hoe groot die ‘lekkage’ precies is. Of neem kieren. U heeft geen idee hoeveel warmte er verloren gaat aan tocht of lekkage. Het is gewoon niet zichtbaar, het maakt ook geen geluid en u heeft geen ‘lekkage-meter’. Maar alles bij elkaar gaat het over vele euro’s. Poetin is er blij mee, want hij verkoopt ons graag zijn gas.

In deze nieuwsbrief duiken we dieper in uw sluimerverbruik en geven we aan wat u kunt doen: energiebesparing is een kunst.

Let op: de energie prijzen fluctueren momenteel erg hard. De onderstaan genoemde bedragen zijn een benadering. De werkelijke prijs voor stroom en gas kunt u terugvinden in het contract met uw leverancier. De berekende besparingen zijn daarom indicatief en afhankelijk van uw eigen situatie!

Energieprijzen

We kunnen niet zonder stroom, maar we kunnen wel het energieverbruik verminderen en/of veranderen.
De afgelopen maanden  zijn de prijzen van gas en elektriciteit behoorlijk gestegen. De prijzen zijn echter zeer variabel, sterk afhankelijk van de gevolgen van de economische sancties tegen Rusland.
1 m³ gas kost nu gemiddeld € 2,25.
1 kWh stroom kost nu gemiddeld € 0,55
Met een jaar verbruik van 3000kwh stroom en 2000m3 gas levert dat een energierekening op van €500 per maand! Vorig jaar was dat nog €200.

Tijd om stil te staan! We gaan centen verdienen, door ze niet uit te geven!
We gaan kijken naar de verwarming, naar stroom, naar sluipverbruik en tocht.
En ook naar discipline.

Verwarmen

Isolatie. U zult het waarschijnlijk vaak genoeg gehoord hebben gas besparen dat kun je doen door: isoleren, isoleren, isoleren.
In bijgevoegd plaatje zie je waar de warmte het huis verlaat en waar de grootste verliezen

Elektrisch verwarmen?
Misschien zal je denken: als het gas zo duur is, dan ga ik toch verwarmen met een elektrische kachel of infrarood paneel. Maar dit zou u beter niet zomaar doen. Waarom niet?
Kort:  
Niet doen, Het is twee keer duurder dan gas!
U kunt wél een straalkachel gebruiken in de douche. Zie ook volgende hoofdstukje.

Lang:
We maken de rekensom, want het heeft te maken met de ‘energie-inhoud’ van gas.
Door het verbranden van 1 m3 gas kan ongeveer 10kWh warmte worden geleverd in de CV.
Uitgedrukt in Euro’s:
1m3 gas = 10kWh en kost €2,25.
10 kWh stroom kost echter 10x55ct = €5,50
Dus: elektrisch verwarmen is dus meer dan 2 keer duurder.

Een (hybride) warmtepomp zou dan wel een uitweg kunnen bieden. (mits je woning goed geïsoleerd is en je gebruik kunt maken van een lage temperatuur verwarming/vloerverwarming) zie onze nieuwsbrief van enige tijd geleden.

Een warmtepomp gebruikt energie om daarmee ‘warmte te kunnen pompen’. En doet dat met een efficiëntie van 400% (een factor 4). Heel vereenvoudigd gezegd: De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en ‘pompt’ die in uw verwarmingssysteem met een zeer hoog rendement.

Met een warmtepomp wordt de rekensom heel anders:
Met een warmtepomp kun je met 2,5kWh stroom maar liefst 10 kWh warmte maken (de genoemde factor 4).

1m3 gas = 10 kWh en kost € 2,25

10kWh warmte kan met een warmtepomp gemaakt worden met 2,5kWh, ofwel 2,5 x €0,55 = € 1,37.

10kWh warmte met gas: €2,55.
10kWh warmte met een elektrische kachel: €5,50.
10kWh warmte met een goede warmtepomp: €1,37.

Warmte uit een warmtepomp is dus bijna de helft goedkoper dan verwarming met gas (en bijna 4 keer goedkoper dan warmte met een elektrische kachel of infrarood paneel).

Op onze website is dit thema reeds uitgebreid besproken. Zie: https://www.deomslag.org/nieuws

Gasverbruik verminderen doe je zo:

Wat kunnen we nog méér doen om te besparen op gasverbruik en kosten? We maken een lijstje:

Badkamer verwarmen
Het verwarmen van de badkamer kan het best met een infra rood oplossing, die alleen aan staat als u in de badkamer bent. Een infrarood oplossing is snel comfortabel. En goedkoop als hij inschakelt met een bewegingsmelder of met een timer met een nalooptijd van 15 minuten na inschakelen.

Als uw klokthermostaat ’s morgens aan staat om de badkamer te verwarmen, warmt u in wezen het hele huis op voor een warme badkamer. Dat is comfortabel, maar niet erg efficiënt.

Tip: Meten is weten: Kijk op uw gasmeter wat het verbruik is tussen 7u en 9u en u  weet wat het u kost. (Elke dag, koude dagen natuurlijk méér dan warme dagen).

Korter Douchen
Het is natuurlijk een open deur: korter douchen en minder vaak douchen is zeer profijtelijk. De douchekraan minder hard open zetten helpt ook direct. En het gebruik van een bespaardouche kop (harde straal, maar minder water) is voor iedereen sterk aan te bevelen. Zelfde comfort, minder verlies, minder kosten.

Tip: zet een liedje op van 5 minuten en zorg dat je voor het einde uit de douche bent.

Wat scheelt dat? Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Als je dat beperkt tot 6,5 minuten gaat het gasverbruik van gemiddeld 210m3/jaar terug naar gemiddeld  116m3.

Dat scheelt dus bijna 100m3 per jaar: €250!!

Tip: kijk voor en na het douchen op de gasmeter. Ook als iemand korter of langer dan normaal onder de douche staat: de meter geeft precies aan hoe veel liter gas er wordt gebruikt.

Per dag zijn het misschien maar 50ct. Het jaar is echter 365 dagen lang!

Tip: voor meer tips kijk eens op de site van milieu centraal.

Elektriciteit gebruik verminderen doe je zo:

Een van de grootste stroomvreters in de meeste gezinnen is de wasdroger.
Afhankelijk van het aantal keren dat u de droger gebruikt en de kwaliteit van de droger heeft milieu centraal de jaarlijkse verbruikscijfers eens op een rijtje gezet. Ze hebben op de site nog de oude prijzen staan. Een droogbeurt kost u per keer tegenwoordig gemiddeld € 0,75. Per keer misschien niet veel, Maar hoe vaak draait de droger per jaar?

Milieu centraal gaat uit van 2,5 keer per week en 50 weken:

Tip: Een droogmolen? Is zo gek nog niet!

Stand By verbruik.

Apparaten die in stand-by staan gebruiken toch stroom. En omdat een jaar 8800 uur heeft, kan alles bij elkaar opgeteld heel wat duizend-watt-uren (kilowattuur = kWh) worden verbruikt.
Voor elk apparaat is het stand-by verbruik verschillend.
In onderstaande opsomming een overzicht van enkele veel voorkomende apparaten.
Als voorbeeld nemen we muziek en TV. Deze apparaten staan vaak op dezelfde locatie in een kast. En we gebruiken deze apparaten meestal alleen maar in de avond tussen 18u en 24u.

We kunnen ze daarom makkelijk bedienen met één stekkerdoos en één tijdklok.

Met een dagelijks uitschakelmoment van 00.00 tot 18.00 uur gedurende het hele jaar, levert deze oplossing een besparing op van € 134,19.

De Ziggo Mediabox XL (of de Horizonbox) is op zichzef een grote standby verbruiker: als u hem niet helemaal afsluit, maar in ‘warme’ standby heeft staan gebruikt hij 34 watt. En hoe vaak heeft u hem eigenlijk écht nodig? Kunt u dan de tijd nemen om hem van eco stand te laten opstarten (duurt 2 minuten). Levert u een voordeel van

34 x 8760 = 300kWh = €165!!!

Een ander belangrijke sluipverbruiker is het internet modem. Als u deze ‘uit’ zet met een tijdschakelaar kunt u wél altijd TV kijken, maar niet altijd wifi gebruiken, internetten, “netflixen” of bellen.

Het modem gebruikt ca. 18Watt bij 8760 uur: 18 x 8760 = 158kWh. Of €86,72.

Tot slot: Het ander interessant apparaat is de radiowekker op de slaapkamer. Die gebruikt iets van 4 Watt. Het hele jaar door. Dat levert een verbruik op van 35 kWh en dat kost u € 19,20. Elk jaar.

Tip: Meten is weten. Schaf een Stroomverbruiksmeter aan. Daarmee bepaal je het gebruik van een electrisch apparaat. Trek de stekker van het apparaat uit. Plaats de meter en stop de stekker in de meter.  Simpel en snel. Je kunt ook over langere tijd meten: zó veel kWh per week bij voorbeeld.

Uw GSM:
Uw GS is een wonderding. Er kan véél mee. We wijden niet uit maar genoemde wekkerradio  zou plaats kunnen maken voor de mobiele telefoon. Hier zit namelijk een wekker ingebouwd.

Met uw telefoon, een ‘Chromecast’ de NPO app kunt u ook gemiste uitzendingen ontvangen, zonder de Mediabox op te starten

Loop uw woning eens na.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig niet één tv maar waarschijnlijk twee of nog meer tv’s in de woning aanwezig. Kinderen naar school? Laat de slimme schakelaar dan de tv op de slaapkamer uitschakelen of nog beter laat de hele slaapkamer uitschakelen.

Hoe meer apparaten er zijn die op bepaalde momenten uitgeschakeld kunnen worden hoe hoger de besparing zal zijn.

De totale besparing zoals hierboven is aangegeven kan dus in de honderden kWh lopen en ook 100-den € uitsparen.

Salderingsregeling

Er zijn natuurlijk slimmeriken die denken: ik heb toch eigen zonnepanelen en kan gebruik maken van de salderingsregeling?

Zonnepanelenbezitters denken helaas vaak zo: ik wek die stroom toch zéf op. Maar u wekt hem toch niet op om hem achteloos te verspillen?.

Als de 8 miljoen Nederlandse huishoudens elk 150kWh per jaar besparen, scheelt dat 1,2 TWh.

Is dat veel? Ja. Dat is heel veel!

(Voor insiders; dat is bijna de RES 1.0 opgave voor Zuid Limburg voor 2030).

Gebruiksaanwijzing bij zonnepanelen.

Heb je zonnepanelen op je dak liggen?
Super! Daar staan we als coöperatie natuurlijk volledig achter.

Maar ook hier is een punt van aandacht: Gebruik de zonnestroom op een goede en leuke manier.

Er is nog steeds het verschil in dal en piekstroom (of normaalstroom). Van oudsher was het verschil hiertussen een stuk groter en is men er hierdoor op getraind om juist ‘s nachts en in het weekend stroom te gebruiken en de (af)wasmachine aan te zetten.  Met zonnepanelen moet je eigenlijk precies andersom denken.

Juist de stroom gebruiken op het moment dat de zon schijnt. Zet de wasmachine, droger en vaatwasser dan overdag aan en niet in de avonduren als de zon al lang onder is. Dit zal bij het aflopen van de salderingsregeleing alleen maar belangrijker worden, dus goed ook hier nu al mee te beginnen. Hiervoor kun je vaak op je apparaat ook al de tijd instellen (of juist uitstellen met starten van het programma).

Deel op FaceBook
Piep op Twitter
Deel op LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?