Bestuursleden stellen zich voor – Bert Schaeks

Bert Schaeks, penningmeester.

 

Voor diegenen die in Zuid Limburg geboren zijn is het wel bekend; hebben het of zelf meegemaakt of van horen vertellen: De steenkolenmijnen.

Ook dit werd voor Zuid Limburg een OM SLAG, stoppen met het ontginnen van de steenkool, met als gevolg de hoge werkeloosheid in Limburg.

Maar Nederland moest OM naar aardgas. Dit is reeds 46 jaar geleden. In 1974 werd de laatste mijn gesloten.

 

En nu is het weer zover. Nederland moet weer OM, maar nu naar schone energie. De overheid heeft besloten om in 2050 Nederland aardgas vrij te willen hebben. Ook de gemeente Voerendaal moet hier zijn

steentje aan bijdragen. Dit hebben ze dan ook al gedaan en beschreven in een document genaamd: PALET 3.0.

Voor diegenen die dit willen na lezen,  is het te vinden via onderstaande link. Voor de uitwerking voor de gemeente Voerendaal start dit op pagina 407 van het document.

https://parkstad-limburg.nl/wp-content/uploads/2017/06/PUB_uitvoeringsprogramma-PALET-3.0_definitief-webversie.pdf 

 

Voor mijn eigen situatie ben ik in 2007 begonnen  met mijn eerste zonnepanelen, 3 stuks wel geteld en toen nog voor de hoofdprijs. Geen subsidie maar toch 3 panelen van 200Wp. 2 Jaar later voor het geld dat dit had opgebracht – toen wel met subsidie – de volgende 3 panelen van 200Wp aangekocht . Deze panelen
inclusief omvormers doen hun werk nog steeds goed en zonder defecten.

 

Toen nog met een oude terug draaiende meter, dit was leuk om te zien. Als de zon scheen, liet deze meter het telwerk de andere kant  opdraaien en zo je investering terugverdienen. Inmiddels een slimme meter. Goed voor het milieu en voor de eigen energie uitgaven.

 

Ja want ook dat milieu is toch wel heel belangrijk. Natuurlijk een terug verdien model speelt ook een rol, maar laten we het milieu zeker niet vergeten.

 

Ik ben getrouwd heb twee kinderen en drie kleinkinderen en zeker voor de die laatste drie is het van belang dat wij onze wereld op een goede manier voor hun achterlaten.

 

Intussen zijn we weer een aantal jaren verder en hebben de spouwmuren van onze woning in Klimmen laten isoleren en  HR++ glas laten plaatsen. De kozijnen op de benedenverdieping zijn vervangen en intussen liggen er in totaal 20 zonnepanelen.

 

Dus zoals jullie hebben kunnen lezen, ook ik heb niet alles in een keer gedaan maar beetje bij beetje. En dan is het wel zo leuk als je die opgedane kennis kan delen met de inwoners van onze gemeente. En
ja niks moet, maar alles mag en je hebt voor en tegenstanders
. Maar ook kleine stappen helpen ons hierbij.

 

Nu ga ik op onderzoek uit om te kijken waar de energie in je woning allemaal naar toe gaat en maak een stappenplan om dit te verbeteren. Dat is best een leuke uitdaging en zo ben ik ook begonnen.

 

In 2017 is er door de gemeente Voerendaal een oproep gedaan aan de inwoners voor het mede oprichten van een energie coöperatie. Begin 2018 heeft het eerste overleg plaats gevonden in samenwerking
met de Natuur- en Milieufederatie Limburg. Rond de 70 inwoners hadden zich aan gemeld. Uiteindelijk zijn er 7 inwoners over gebleven, die na lang wikken en wegen toch besloten hebben om in december 2018 energie coöperatie De Omslag officieel tot leven te roepen. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en via een notariële acte.

 

In 2019 ben ik met 3 mede leden opgeleid tot energie coach. Ook dit weer in samenwerking met de gemeente en de Natuur- en Milieufederatie Limburg. In oktober 2019 hebben we een energie dag

georganiseerd in de Borenburg om onszelf voor te stellen en iedereen die daar belangstelling voor had te informeren op het gebied van duurzaamheid.

 

Nu zijn we als coöperatie bezig met een zonnedak (postcoderoos project) maar dit staat nog voor verdere uitwerking. Tevens werken we aan de opzet van twee grote zonneweides.

 

Dus als coöperatie staan we klaar om de inwoners te ondersteunen bij eventuele vragen die ze hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?