HELP, mijn gasrekening gaat door het plafond

Bron van dit artikel: een recente blog van BonaCiklo.
Het artikel is met goedkeuring van de auteur, Floris Mokveld geplaatst (hier en daar een beetje met kleurtjes opgeleukt). Floris is werkzaam in Roermond e.o., maar het artikel past natuurlijk ook in het zuiden van Limburg.

Op het einde is het artikel aangevuld met een filmpje over warmtepompen. (bron: Vereniging Eigen Huis).

Isoleren.

Met de huidige gasprijzen is het wel logisch dat mensen in paniek raken en zich afvragen, “waarom ben ik niet eerder met isoleren begonnen?”. Ik krijg de laatste dagen veel vragen over wie hen kan helpen. In de blogpost zet ik wat op een rij vanuit mijn ervaring met deze materie. Beetje hulp door de bomen in het bos. Vergeet niet de laatste alinea met goede tips van huisfluisteraar Lars Boelen.

Stijging gasprijs.

Door de enorme stijging van de gasprijs zijn de mensen best redelijk in paniek. Als je weinig geld te besteden hebt dan is die paniek helemaal terecht en voor deze mensen moet echt voldoende aandacht zijn. Maar ook de mensen die wel geld te besteden hebben zijn er nu veel die in beweging willen komen en zelfs aardgasvrij verwarmen met een warmtepomp willen gaan onderzoeken. Er zijn al berekeningen dat met deze gasprijs de warmtepomp zich in 5 jaar laat terugverdienen. Maar goed dat moet je huis eerst tochtvrij zijn gemaakt, je het voldoende hebben geisoleerd en mensen zoeken daarbij advies want alles zelf uitzoeken is niet simpel.

Verwijzingen.

Toch wil ik dit overzicht starten met verwijzen naar mijn blog “Iedereen doet wat” van eerder dit jaar tijdens de klimaatmars. Een overzicht van waar je informatie kunt vinden om bijvoorbeeld aardgasvrij te kunnen gaan leven. MilieuCentraalHIER Opgewekt en de WoonWijzerWinkelVerbeterjehuis.nl werden in dit overzicht al genoemd.

Gemiste kans?

Sinds maart van dit jaar is er al veel gebeurd om mensen te helpen om aan de gang te gaan met verduurzaming en verminderen van het aardgasverbruik. Verschillende gemeentes in de omgeving zijn samenwerkingen aangegaan met het DuurzaamBouwloket, De WoonWijzerWinkel, Winst uit je woning, of Plusjehuis van VoltaLimburg. In Roermond wordt gewerkt aan een duurzaamheidscentrum en een contract met één van deze partijen om inwoners echt te helpen. Doordat de WoonWijzerWinkel in Kerkrade echt een fysieke winkel heeft waar je ook kunt zien wat het nu echt betekent, ben ik voorstander van een samenwerking met de Woonwijzerwinkel in Roermond, maar er is nog geen definitief besluit. Toch kan ik nu al een bezoek aan Kerkrade of Rotterdam echt aanraden als je wilt weten wat er allemaal te koop is. Ik heb de verzekering gekregen dat je ook zonder dat de gemeente Roermond een overeenkomst heeft, iedere inwoner van Roermond welkom is en tegen de genoemde prijzen op de website advies kan krijgen.  Ook online is er bij de Woonwijzerwinkel veel informatie te vinden. De genoemde partijen helpen de gemeentes een energieloket voor de inwoners aan te bieden waar ze informatie, advies, goede leveranciers (heel belangrijk maar niet allemaal aanwezig in elk loket) en inkoopacties kunnen vinden. In de WoonWijzerWinkel zijn ook alle financiële geldverstrekkers en subsidieverstrekkers aanwezig. Zo is ook de Rabobank aanwezig die al geruime tijd bij elk hypotheek gesprek verduurzaming bespreekt en in de locatie ook een online adviesmogelijkheid heeft. Lees ook eens hun magazine. De Rabobank speelt daarmee uitstekend in in een belangrijke aspect. Verduurzamen kost geld en geeft overlast. Als je het combineert met een verhuizing of verbouwing dan wordt het een stuk goedkoper. Jammer daarom dat ik bij vrienden en bekenden best nog vaak van verbouwingen hoor waarbij geen rekening gehouden is met verduurzaming. Een gemiste kans!

Scan.

Bovendien heeft de Woonwijzerwinkel een fantastische nieuwe gratis scan voor elke inwoner. Geeft je direct inzicht in kansen, kosten en terugverdientijden. Via de site van Milieucentraal kun je ook een online advies voor je woning laten opstellen. “Plus je huis” dat door sommige gemeentes is gecontracteerd is ook als online huizenscan in te zetten via de site van Essent

Energieadvies.

Maar het beste vind ik toch een compleet energieadvies. Dat is wat duurder maar geeft beter een totaalbeeld van wat je moet en kunt doen aan je woning. De WoonWijzerWinkel heeft diverse type woningadviezen, maar je kunt ook kijken op de site Maatwerkadviesvoorjewoning waarbij voor onze regio De EnergieregisseursUnielabel en Volta Limburg naar voren komen. Deze laatste doet echter al een jaar geen adviezen meer. Met de nieuwe regels per 1 januari 2021 is dit bij Volta Limburg gestopt. Jammer dat het nog wel op deze site wordt genoemd.

Kieren en tocht.

Wist je dat tot 15-40% van het gas dat je gebruikt gerelateerd is aan tochten en kieren! Nu op kierenjacht gaan kan dus zeer lonend zijn. Combineer dat echter altijd met ventilatie! Lees mijn recente blog over ventilatie om een beeld te krijgen aan wat voor ventilatie je kunt denken als je geen ventilatiesysteem in je woning hebt. 

E-Boek.

Het E-book van Lars Boelen “Paris Proof plan” kan je veel leren als jezelf aan de gang wilt gaan. Met volop aandacht aan bijvoorbeeld goede tochtstrips. Er zijn veel betere strips te koop dan de goedkope materialen van de bouwmarkt. Op de laatste avond van de Omwentelaars heb ik Lars’ 5 stappen plan uitgelegd waarmee je met logische stappen gedurende een aantal jaren van het aardgas af kunt gaan. Dat de gasprijs zo hard omhoog zou gaan had ik toen niet durven voorspellen. Je kunt deze presentatie terugkijken via de site van de Omwentelaars.
Op de site van Lars staat een groeiend aantal tips met simpel uit te voeren zaken om direct gas te besparen. Ik kreeg de vraag van bezoekers of er een firma in de buurt is die bewoners kan helpen met een lekdichttest of blowerdoortest van hun woning. Ik heb contact gehad met de firma TLS (Total Leak Solutions) uit Stein die dit inderdaad kan doen voor prijzen variërend van 385 tot 450 euro. In Roermond is er mij nog geen firma bekend, maar dat gaat wel komen wellicht.

De grafiek met de gasprijzen komt van de NOS, die recent een uitgebreid nieuwsitem had over deze materie.

En dan nu het webinar van de Vereniging Eigen Huis over het duurzaam verwarmen met een warmtepomp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?